Baas in eigen buik

Baas in Eigen Buik: 13 veel voorkomende vragen

Er is geen antwoord op de vraag of je kinderen moet krijgen of niet. Je bent Baas in eigen buik! Sommige mensen hebben het gevoel dat ze kinderen in hun leven nodig hebben om ze te voltooien en heel te maken, terwijl anderen het gevoel hebben dat ze perfect gelukkig kunnen leven zonder hen. Als u overweegt een kind te krijgen, zijn er veel dingen die u kunt doen om te beslissen of dit de juiste beslissing voor u is. U kunt praten met uw partner, vrienden en familieleden, of zelfs een therapeut.

Wat betekent baas in het eigen gebouw?

Als vrouw mag je bepalen of je een kind krijgt of niet. Je kunt dus ook bepalen of je abortus wilt plegen, zonder dat mensen hierover oordelen.

Baas in eigen buik | Door Dolle Mina | Atria

Wat hebben de Dolle Mina’s gedaan?

Dolle Mina was een linkse, radicale feministische activistische groep die in december 1969 werd opgericht. Ze hoopten de rechten van vrouwen te verbeteren door middel van creatieve acties.

Wat zijn de Dolle Mina’s van plan?

De Dolle Mina’s streven naar gelijkheid in de behandeling van mannen en vrouwen. Soms waren ze ook betrokken bij andere activiteiten. Een van de eerste demonstraties van de Haagse afdeling was een reactie op de aanleg van een verkeersweg dwars door een duingebied: Beter Brem dan Berm.

Wie was Dolle Mina’s weldoener?

Dunya Verwey, Michel Korzec, Alex Korzec, en Rita Hendriks waren de initiatiefnemers in 1969.

Waar komt de naam Dolle Mina vandaan?

De naam Dolle Mina, wat ‘spits voor vrouwenemancipatie’ betekent, werd aan Wilhelmina Elizabeth Drucker, een negentiende-eeuwse feministe, gegeven door de Amsterdamse historica Selma Leydesdorff, die in 1889 de Vrije Vrouwen Vereniging oprichtte.

Welke rol speelde Dolle Mina in de tweede feministische golf?

Zo bonden ze open urinoirs samen met rozige pluisjes als protest tegen het verbod op openluchttoiletten voor vrouwen. Mannen waren ook actief in MVM en Dolle Mina. Beide groepen maken zich sterk voor onder meer afschaffing van genderdiscriminatie op de werkplek, legale abortus, kinderadoptie en vrouwenarbeid.

Waar vond het de eerste feministische golf plaats?

Verenigde Staten (Verenigde Staten van Amerika). In 1848 werd in Nederland de eerste demonistratie voor feminisme gehouden. Dit gebeurde tijdens de Seneca Falls Conferentie (19-20 juli 1848) in Upstate New York, waar de Declaration of Sentiments werd ondertekend door o.a. Elizabeth Cady Stanton, Lucretia Mott, en Jane Hunt.

Wat willen de vrouwen van het tweede feministische golf doen?

Vrouwen zouden op het sociale vlak meer te vertellen krijgen. Ze willen graag dat de pil gelegaliseerd wordt in Nederland, en abortus moet ook gelegaliseerd worden. Ze hebben ook alles in handen gekregen wat ze in handen zouden willen krijgen.

Wat gebeurde er op het tweede feministische golf?

De tweede feministische golf begon in 1965 en eindigde in de jaren ’80. De tweede feministische golf eindigde in een gelijkspel met de bende van zaken. Feministen wezen erop dat dezelfde rechten die vrouwen bezaten ten tijde van de eerste feministische golf, niets voor hen betekenden.

Hoe worden vrouwen van rond 1900 aangeduid als feministen?

Feministen worden bestempeld als de leiders van deze beweging. De eerste feministische golf is bekend geworden door het massale karakter dat de vrouwenbeweging rond 1900 kreeg. De vrouwenbeweging was een succes: meer vrouwen konden een opleiding volgen, en in 1919 werd het actieve vrouwenkiesrecht ingevoerd.

Wat heeft het feminisme bereikt?

In het eerste feministische golf werd ook opgelegd dat vrouwen hun kiesrecht moesten uitoefenen. Eerst passief kiesrecht in 1917, dan actief kiesrecht in 1919. De actiegroep van Dolle Mina speelt een belangrijke rol in de situatie van vrouwen op de arbeidsmarkt.

Hoeveel feministische golven zijn er?

Feminisme bestaat uit drie delen: De eerste feministische golf: Rond de eeuwwisseling van de negentiende eeuw was er een opmars voor vrouwenrechten, in Nederland geleid door Wilhelmina Drucker. In België stond Marie Popelin voor het burgerlijk feminisme en Emilie Claeys voor het socialistisch feminisme.

Lees ook
gendergeschiedenis feminisme
Feminisme geschiedenis: Van de 19e eeuw naar nu!

Het feminisme, een beweging die in de loop van de geschiedenis vele malen is herrezen, heeft de laatste jaren steeds Verder lezen...

Bell hooks (alias Gloria Jean Watkins)
Bell hooks, alias Gloria Jean Watkins

Gloria Jean Watkins is een bekende Afro-Amerikaanse feministe die bekend staat onder het pseudoniem Bell Hooks (een naam die zij Verder lezen...

Audre Lorde Feminist
Audre Lorde: Gevaarlijk en Krachtig

Audre Lorde was een zwarte lesbische schrijfster die zich met haar werk inzette voor vrouwen-, burger- en homoseksuele rechten. Ze Verder lezen...

korte geschiedenis feminisme
Wat is feminisme? Feminisme Geschiedenis in het kort

Feminisme heeft een lange weg afgelegd sinds het begin in de vroege jaren 1800. Oorspronkelijk was het een beweging om Verder lezen...

Schuiven naar boven