Bell hooks, alias Gloria Jean Watkins

Bell hooks (alias Gloria Jean Watkins)

Gloria Jean Watkins is een bekende Afro-Amerikaanse feministe die bekend staat onder het pseudoniem Bell Hooks (een naam die zij van haar overgrootmoeder heeft). Haar werk bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, waaronder ras, geslacht en sociale klasse.

All About Love: New Visions

Bell hooks’ boek All About Love: New Visions, uitgebracht in 2000, verkent verschillende elementen van liefde in de moderne cultuur. Hooks ontwikkelt en versterkt haar zaak door persoonlijke verhalen te combineren met psychologische en filosofische theorieën. Ze concentreert zich op de romantische liefde en stelt dat in de Amerikaanse cultuur mannen gesocialiseerd zijn om de waarde en kracht van liefde te wantrouwen, maar vrouwen gesocialiseerd zijn om in de meeste situaties vriendelijk te zijn – zelfs wanneer hun verlangen naar liefde onbeantwoord blijft.

Wat is de betekenis van de naam Bell Hooks?

Onder het pseudoniem bell hooks heeft Gloria Watkins haar eerste boek uitgebracht, “Ain’t I A Woman: Black Women and Feminism” uit, ter ere van haar overgrootmoeder van moeders kant, Bell Blair Hooks. Watkins wilde haar pseudoniem met kleine letters schrijven om de aandacht van haar identiteit af te leiden en naar haar gedachten te leiden.

Wat is Bell Hooks’ kijk op de liefde?

Over liefde en relaties, Bell Hooks “Zorg, toewijding, kennis, verantwoordelijkheid, respect en vertrouwen zijn allemaal componenten van liefde.” “Eenvoudig leven vereenvoudigt de liefde.” “Het is de plicht van alle belangrijke relaties, niet alleen de romantische, om goed lief te hebben.” “In staat zijn om alleen te zijn is essentieel voor de kunst van het liefhebben.”

Wat heeft Bell Hooks te zeggen?

Haar feministische filosofie gaat ervan uit dat sociale categorieën (zoals ras, geslacht, seksuele identiteit, klasse, enzovoort) met elkaar verbonden zijn, en dat verwaarlozing van hun onderlinge verband leidt tot onderdrukking van vrouwen en de ervaring van het leven als vrouw in de samenleving verandert.

Samenvatting Bell hooks geschiedenis

bell hooks Compilation 1995-2000
Lees ook
Baas in eigen buik
Baas in Eigen Buik: 13 veel voorkomende vragen

Er is geen antwoord op de vraag of je kinderen moet krijgen of niet. Je bent Baas in eigen buik! Verder lezen...

vrouwenkiesrecht
Aletta Jacobs en het vrouwenkiesrecht (video)

Aletta Jacobs was een van de meest invloedrijke vrouwen van het begin van de 20e eeuw. Nadat ze haar vroege Verder lezen...

Baas in eigen buik
Baas in eigen buik (video)

"Abortus vrij" is een van de belangrijkste actiedoelen van Dolle Mina en andere vrouwenorganisaties in de jaren zeventig. Vrouwen drongen Verder lezen...

Dolle Mina - Baas in eigen buik
Dolle Mina: Actiegroep feminisme in 1969

Dolle Mina was een links-radicale feministische activistische groep die in december 1969 in Nederland werd opgericht. Door middel van vermakelijke Verder lezen...

Bell hooks, alias Gloria Jean Watkins
Schuiven naar boven