hermafrodiet

Wat betekent hermafrodiet? (En verschillen met Intersekse)

Een hermafrodiet is een persoon met beide geslachtskenmerken, zowel mannelijke als vrouwelijke. Het is een uitzonderlijk fenomeen dat nog steeds niet veel begrepen wordt door de maatschappij. In dit artikel leer je meer over wat het betekent om hermafrodiet te zijn en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is intersekse?

“Intersekse” is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat iemand niet volledig mannelijk of vrouwelijk is. Dit kan betekenen dat iemand genetische kenmerken heeft van beide geslachten, of fysieke kenmerken die niet overeenkomen met het biologische geslacht.

Intersekse | Jurre's Date met Marleen S02E12

Niet hermafrodiet, wel intersekse

In tegenstelling tot hermafrodieten zijn intersekse mensen niet geboren met een combinatie van mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Hermafrodieten zijn een zeldzame aangeboren aandoening waarbij iemand genetisch mannelijk is, maar fysiek vrouwelijk of vice versa. Intersekse mensen hebben echter een unieke combinatie van primaire en secundaire geslachtskenmerken die niet overeenkomt met de typische definitie van ‘man’ of ‘vrouw’. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze geboren worden met ingewikkelde genitaliën, of dat hun chromosomen niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk zijn.

Varianten in lichamelijk geslacht

Hermafrodieten kunnen fysiek mannelijk, vrouwelijk of een combinatie van beide zijn. Soms is het moeilijk om vast te stellen welk geslacht een hermafrodiet is, omdat de genetische make-up en de ontwikkelde gonaden niet noodzakelijkerwijs gelijk hoeven te zijn aan elkaar. Bovendien kunnen er andere fysieke kenmerken aanwezig zijn die niet typisch mannelijk of vrouwelijk zijn.

In sommige gevallen is het lichaam van een hermafrodiet zo sterk verdeeld over beide geslachten dat deze niet met zekerheid kan worden toegewezen aan één ervan. Dit kan leiden tot sociale en psychologische problemen, omdat de hermafrodiet vaak moet vechten om in een bepaalde categorie te worden ingedeeld.

Is intersekse hetzelfde als transgender?

Transgenderisme en interseksualiteit zijn twee verschillende dingen. Transgenderisme is wanneer iemand zich identificeert als het tegenovergestelde geslacht van wat ze fysiek zijn. Bijvoorbeeld, een man die denkt en voelt dat hij eigenlijk een vrouw is of omgekeerd. Interseksualiteit is wanneer iemand geboren wordt met lichamelijke kenmerken van beide geslachten. Dit kan betekenen dat ze geboren worden met genetische kenmerken van beide geslachten, of het kan betekenen dat ze lichamelijk niet helemaal mannelijk of vrouwelijk zijn.

Lees ook
trendelenburg oefeningen
Wat is de Trendelenburg houding?

De Trendelenburg houding is een manier om je lichaam in bed te leggen die de bloedcirculatie bevordert. Het is een Verder lezen...

Geschiedenis breien
Geschiedenis van het breien

Je ziet de laatste tijd steeds vaker dat mensen de breinaalden weer oppakken en aan het breien slaan. Het is Verder lezen...

Geconcipieerd Betekenis: Juridisch, Biologisch, Zakelijk
Geconcipieerd Betekenis: Juridisch, Biologisch, Zakelijk

Geconcipieerd is afgeleid van het werkwoord "concipiëren" en heeft in de basis de betekenis van ontwerpen of bedenken. Het kan Verder lezen...

Integraal Betekenis: Wiskundig, Zakelijk, Filosofisch
Integraal Betekenis: Wiskundig, Zakelijk, Filosofisch

Integraal is een term die in verschillende contexten gebruikt wordt en kan verschillende betekenissen hebben afhankelijk van de context. Het Verder lezen...

Schuiven naar boven